Нашите лични впечатления от семинара

     В края на месец юли, в разгара на летния сезон, когато всички почиват и се наслаждават на приключенски емоции, получихме невероятен шанс за участие в семинар организиран от Института "Олга Ленгиел" и Мемориалната библиотека в Ню Йорк, съвместно с Американския университет в България, Министерството на образованието и науката и Израелско - българския институт.

Общата цел на проекта е да допринесе за повишаване качеството на образованието по отношение на Холокоста и социалната справедливост в България. Програмата ни предостави нови знания и идеи за интегриране на национални и международни подходи при преподаването на тези теми и разбирането на съвременната приложимост на тази важна част от история.

Доцент Диего Лучи, ни запозна с историята на антисемитизма, доктор Раду Йоанид - с Холокоста в Европа и в частност на Балканите, а професор Михаел Бар - Зоар ни вдъхнови да се гордеем, че сме българи с историята за спасяването на българските евреи. Водещата на семинара Оана Санду и нейните помощници - учителите по история Драгомир Дачев и Соня Крънчева, ни показаха нови методи и подходи за развитие на критическото мислене у децата.

В дните 24 - 28 юли ние се запознахме с колеги от цяла България, посетихме синагогата в София, срещнахме се с израелския посланик Н. Пр. Ирит Лилиан, като имахме възможност открито да задаваме въпроси, свързани с миналото и бъдещето на връзките между Израел и България, образованието и мн. други. На срещата присъстваше и г-н Филип Димитров, който изказа мнение за съвременната политическа обстановка. Главният равин ни разказа как е построена и просъществувала през годините сградата на храма и са насладихме на кашерна вечеря, приготвена от любезните ни домакини.

В края на семинара всеки от нас получи сертификат, но не това е основното. Работата в Благоевград ни вдъхнови да разработим проект "Неизпратени писма", свързан със съдбата на много деца по време на Холокоста. Проектът ще акцентира върху правата на децата и ще бъде реализиран през новата учебна година с ученици от ПИГ II "а" и VI "б" клас.

В еврейския календар има ден наречен Йом Кипур. Той не е като другите специални еврейски дни. Той не напомня за събитие, което се е случило в историята, а е свързан с живота в бъдещето. Като един Йом Кипур този семинар даде насока за нашата работа в училище през новата учебна година.

Славка Ленкова - старши учител в Прогимназиална степен, ОУ " Максим Горки" гр.Левски

Боряна Ангелова - старши учител в Начална степен, ОУ " Максим Горки" гр.Левски